Целіакія — хвороба, що ховається під маскою інших хвороб

Целіакія – це спадкове аутоімунне захворювання дітей і дорослих, що виникає внаслідок постійної непереносимості клейковини (глютену). Глютен – білковий комплекс, що міститься у верхніх оболонках зерен пшениці, жита та ячменю. Овес не містить глютен, однак деякі його сорти містять споріднені за складом речовини, які вступають в реакцію з антитілами до глютену.

Як виникає целіакія ?

При вживанні харчових продуктів, що містять глютен, у генетично схильних до целіакії пацієнтів виникає імунна реакція організму, яка спрямована на пошкодження тонкого кишечника. При цьому, на його внутрішній поверхні відмирають крихітні пальцеподібні ворсинки, які беруть активну участь у всмоктуванні поживних речовин в кров. Аутоімунне запалення слизової оболонки тонкого кишечника викликає порушення всіх його функцій, а саме травлення, засвоєння, секреторної і рухової діяльності.

 

Які ж симптоми целіакії?

  1. При типовій целіакії пацієнти переважають ознаки і симптоми:
  • діарея;
  • стеаторея (кал блідого кольору, з неприємним запахом, жирні випорожнення);
  • втрата ваги або повільний ріст у дітей.

 

  • При атиповій целіакії пацієнти можуть мати маловиражені шлунково-кишкові симптоми:
  • здуття та біль в животі;
  • залізодефіцитна анемія;
  • хронічна втома;
  • хронічна мігрень;
  • периферична невропатія (поколювання, оніміння або біль в руках чи ногах);
  • хронічна гіпертрансаміназемія (підвищені ферменти печінки) неясної етіології;
  • зниження кісткової маси і переломи кісток;
  • дефіцит вітамінів (B9 і B12);
  • пізня менархе / рання менопауза і нез’ясовне безпліддя;
  • дефекти зубної емалі;
  • депресія і тривожність;
  • герпетиформний дерматит Дюринга (сверблячі висипання на шкірі) тощо.

 

 

  1. При латентній формі захворювання проходить безсимптомно, але все ж хворі страждають від атрофії ворсинок і супутньої мальабсорбціі: всмоктування поживних речовин порушується, хворий не отримує найважливіших вітамінів і мікроелементів — особливо заліза, кальцію і фолату. Цей стан особливо небезпечний для вагітних і жінок, які планують вагітність, а також дітей, які перебувають в активній стадії розвитку.

Картина целіакії у дітей і дорослих різна. У маленьких дітей з’являються симптоми після введення в раціон їжі, що містить глютен (найчастіше манної каші). У зрілому віці симптоми виникають найчастіше між 25-40 роками, і їм може передувати якесь навантаження на організм (так званий пусковий механізм), наприклад, серйозне інфекційне захворювання, операція, травма, психічний стрес, вагітність, пологи і годування грудьми .

 

Як діагностувати целіакію ?

Визначальним для діагностики целіакії є серологічне дослідження венозної крові і мікроскопічний аналіз проби слизової оболонки тонкої кишки (біопсія кишечника). Кров досліджується на наявність аутоантитіл, головним чином до тканинної трансглютамінази. Це дослідження дає правильний позитивний або негативний результат приблизно у 90-95% хворих.

Лікування.

Основою лікування є безглютенова дієта, що застосовується протягом усього життя. Вона заснована на виключенні всіх продуктів з пшениці, жита і ячменю.

Дозволені продукти: молочні продукти (рідке і порошкове молоко, сир, сир, сметана, жовті сири, яйця); субпродукти (печінка, легені, нирки), риба; всі фрукти і овочі, горіхи; рис, кукурудза, соя, тапіока, гречка; всі види жирів; цукор, мед; приправи, сіль, перець; кава, чай, какао, всі види м’яса і м’ясних виробів (Увага!: мелені сухарі і манна крупа нерідко є компонентами деяких м’ясних виробів, таких як сосиски, паштети, паштетна ковбаса), хлібобулочні вироби, печиво та десерти, приготовані з продуктів, які не містять глютен; всі продукти, позначені позначкою у вигляді перекресленого колоска.

Заборонені продукти: продукти з пшениці, жита, ячменю та вівса; булки, звичайний хліб, хліб з цільного зерна, хрусткі хлібці; звичайні макарони; манна, ячмінна і вівсяна каші; перловка, вівсяні пластівці; тістечка, печива, солодощі, які містять глютен.